Online boekhoudingOffline boekhouding

Het grootste voordeel van online boekhouden is dat je je administratie vanaf iedere denkbare plek kan bijhouden, omdat je niet gebonden bent aan een fysieke locatie.

Het grote voordeel van offline boekhouding is dat je in principe maar één keer een aankoop hoeft te doen, daarna kan je de software onbeperkt gebruiken. Bij sommige pakketten zitten de updates gratis inbegrepen, bij andere moet je een klein bedrag bijbetalen.

Bij online boekhouding log je in op een site en hou je via die site je boekhouding bij. Voor een abonnement online boekhouden betaal je in de meeste gevallen een vast bedrag per maand.

Een ander voordeel is dat het, als je het goed aanpakt, een offline boekhouding nog veiliger kan dan online boekhouden. Een online boekhouding is meestal niet gemakkelijk te hacken maar garanties heb je nooit. Als je de boekhouding doet op een computer die niet eens verbonden is met internet, kun je een vrij veilige omgeving realiseren.

Je hoeft zelf geen updates uit te voeren, wat wel het geval is bij het bijhouden van je administratie op je eigen computer. Alle updates en nieuwe functies zijn direct beschikbaar.

Een ander voordeel is dat je niet afhankelijk bent van het internet, dus mocht je internetverbinding een keer uitvallen, dan heb je nog steeds de beschikking tot al je administratieve gegevens.

Als je de boekhouding bij een professionele partij onderbrengt zorgen zij meestal voor relatief veilige en actuele backups. Zo weet je zeker dat de boekhouding niet zomaar verloren gaat.

Nadelen zijn wel dat als je de boekhouding echt offline houdt je het niet gemakkelijk kan koppelen aan bijvoorbeeld internetbankieren en je zelf moet zorgdragen voor een veilige backup.

Je kan gemakkelijk je boekhouding delen met iemand anders of bijvoorbeeld je accountant of boekhouder laten meekijken.