201809.20
0

Prinsjesdag: de belangrijkste veranderingen voor ondernemers

De belangrijkste wijzigingen van Prinsjesdag op een rijtje gezet:

1. Het lage btw-tarief verhoogt
Het lage btw-tarief stijgt met drie procentpunten en klokt in de Miljoenennota af op 9%. Consumenten zullen de verhoging vooral voelen in hun geldbuidels wanneer ze hun boodschappen doen (o.a. voedingsmiddelen en medicijnen), maar de belastingwijziging zal ook een invloed hebben op de prijzen van talloze goederen en diensten.

Zo zullen onder meer taxibedrijven, kappers en schilders rekening moeten houden met deze nieuwe btw-heffing bij de tariefbepaling van hun dienstverlening. Hetzelfde geldt voor artiesten, die gebruikmaken van het lage tarief voor hun optredens.

2. Inkomstenbelasting: nieuwe schijven en tarieven in box 1
Momenteel telt box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) vier belastingschijven. In 2019 schroeft de overheid dit aantal terug naar twee. In 2019 wordt het tarief van de huidige eerste schijf 36,65% en de tweede en derde schijf 38,10% en het toptarief 51,75%.

3. De verlaging van de vennootschapsbelasting
De stapsgewijze verlaging van de vennootschapsbelasting gaat iets minder drastisch verlopen dan vooraf gepland. Voor bedrijven met een winst die lager ligt dan €200.000 daalt het tarief – zoals verwacht – van 20% naar 16%. Bij een winst boven €200.000 neemt de vennootschapsbelasting een minder diepe duik: daar zakt het tarief van 25% naar 22,25% – in de plaats van de voorziene 21%.

4. De afschaffing van de dividendbelasting
Volgens de huidige regelgeving betalen ondernemers 15% belasting over het dividend, ofwel de winstuitkeringen aan hun aandeelhouders. Vanaf 1 januari 2020 is die constructie echter verleden tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *